Σχετικά με εμάς

Αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας του χωριού

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα του Ζιάκα Γρεβενών, ένα μικρό παράθυρο στον μαγευτικό κόσμο του χωριού μας, που στέκει αγέρωχο στη σκιά του όρους Όρλιακα.

Η ιστοσελίδα ziakas.eu ξεκίνησε να υλοποιείται τον Αύγουστο του 2023, κατά τη διάρκεια των θερινών μου διακοπών στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατέρας μου, τον Ζιάκα. Ανάμεσα στα καταπράσινα τοπία και τις όμορφες αναμνήσεις, γεννήθηκε η ιδέα αυτής της ιστοσελίδας.

Ένα ζεστό απόγευμα, περιδιαβαίνοντας το πατρικό σπίτι, βρήκα κάποια ξεχασμένα βιβλία στη βιβλιοθήκη. Αν και βρίσκονταν πάντοτε εκεί, πότε δεν τους είχα δώσει σημασία. Για κάποιο λόγο εκείνη την ημέρα μου κίνησαν την περιέργεια και ξεφύλλισα ένα από αυτά για να δω τι περιείχε. Ήταν ένας θησαυρός γνώσης που μέχρι τότε αγνοούσα, γεμάτα από ιστορίες και πληροφορίες για τον νομό Γρεβενών, τον Θεόδωρο Ζιάκα, την Τίστα, την Τηθύς και πολλά άλλα. Οι σελίδες τους μιλούσαν για παλιές εποχές, για γεγονότα και πρόσωπα που σημάδεψαν τον τόπο μας.

Η επιθυμία μου ήταν να μοιραστώ αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες με όλους, τόσο με τους συντοπίτες που ζουν μακριά από τον Ζιάκα, όσο και με εκείνους που δεν τον έχουν επισκεφτεί ποτέ. Έτσι, αποφάσισα να δημιουργήσω αυτή την ιστοσελίδα, έναν ψηφιακό χώρο όπου ο καθένας θα μπορεί να ανακαλύψει την πλούσια κληρονομιά του χωριού μας.

Ως λογότυπο επιλέχθηκε το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο του χωριού μας, το επιβλητικό πέτρινο γεφύρι του Ζιάκα, που στέκει αγέρωχο στην είσοδο του χωριού από τα τέλη του 19ου αιώνα. Το γεφύρι αυτό δεν είναι απλώς ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, αλλά και σύμβολο της αντοχής και της συνέχειας του τόπου μας. Όσο για το χρώμα της σελίδας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το πράσινο, όπως το καταπράσινο δάσος του Όρλιακα.

Μέσα από αυτή την ιστοσελίδα, επιδιώκω να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση και την ιστορία του Ζιάκα, να τιμήσουμε τις ρίζες μας και να μοιραστούμε με τον κόσμο την ομορφιά και την ψυχή του χωριού μας. Ελπίζω να βρείτε εδώ ένα κομμάτι του εαυτού σας, μια γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, και ένα λόγο να επισκεφτείτε τον Ζιάκα Γρεβενών.

Με αγάπη και σεβασμό,
Αλέξανδρος Φείδας

 

Ευχαριστίες

Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα έχουν προέλθει από την αναζήτηση εικόνων του Google. Σε ορισμένες από αυτές αναφερόταν ο φωτογράφος, ενώ σε άλλες όχι.

Παρακάτω είναι η λίστα με τους φωτογράφους, τους οποίους ευχαριστώ θερμά:

  • Θωμάς Μπιζιούρας
  • Γιώργος Ζαρζώνης
  • Πάνος Μπαμπαλούκας

Τα δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν αποκλειστικά σε αυτούς.

Σε περίπτωση που έχετε αναγνωρίσει κάποια φωτογραφία στην ιστοσελίδα και το όνομά σας δεν αναφέρεται, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email [email protected] για να με ενημερώσετε, ώστε να προσθέσω το όνομά σας.